Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Tuesday, November 18, 2014

me..turns 25.

Hai uolls.

Sabtu lepas zira memang bizi sikit. Kena datang jugak opis walaupun ngah turn xkeje ari tu. Sebab ade orientation untuk pekerja baru. Since my colleague, staff hr yang sorang ni masih baru. So, zira turun jugak pegi opis tolong dia. Takpela, sekurang-kurangnye zira pun boleh belajar tingkatkan keyakinan diri kan bile berdepan dengan orang ramai.

So, stat orientation pukul 9 sampai la pukul 12 lebih. Siap je orientation terus gerak balek uma. Sebab petang da de appointment dengan kelas memandu. I da setat amek lesen uolls. Heee eksaited la, sebab selalu mampu jeles je tengok pompuan lain pandai bawak kete. Hehe. Lagipun aritu first experience belajar kete. Eh,yang part tu nanti zira cite hari lain okeyh.  Ni nak cite pasal lain dulu. 😁

So, gedebak gedebuk petang lepas abes sumer tu, tetibe dapat mesej dari si dia. Dia kata da ondeway datang jb. Eh. Ade pe pulak nak datang jb ni. Pelik. Sebab esoknye dia keje. Puas tanya dia kenapa, ade ape. Dia buat dek je. Bengkek je rase taw mase tu. Since da penat satu harini, kata okeyh jela.

So, lepas dy sampai dia baru bagitau reason dy datang. Dia kata nak celebrate besday ai. Homaigod! That day 16/11/2014 besday ai rupenye. Siyess lupe. Huhu suuuwwiit sangat dia ni taw. Terharu. T_T Rase nak nanges, tapi since nak cover ayu terpaksa tahan air mata. 😊

Tu maksudnye zira da umo 25 tahun ni. Da suku abad da hidup. Alhamdulillah. Syukur, tuhan masih beri peluang untuk bernafas dan perbaiki diri. Dan syukur jugak, tuhan beri kan dia untuk bersama-sama ceriakan hari-hari yang mendatang. Alhamdulillah. Walaupun masih belum dapat capai target sebenar, takpelah. Syukur. Mungkin tuhan nak zira bermula dari bawah kan. Be strong zira. Chaiyookk! 

Ok. Back to main topic. Since dia da datang. Dia tanya nak makan ape, dia belanja. Makan memang aktiviti utama kalau kiteorang jumpe. Tu yang badan ni naek macam di pam pam. Hehe so, decide punya decide, zira pilih nak makan western. Alasan konon tak nak makan nasik. Nasik tu menggemukkan. Lol! 

Zira order grilled ciken cop

Cik abang ni pulak order lamb chop. 

Dia kalau da dapat paberet dy tu, memang tak toleh kiri kanan da. Dia nampak lamb tu depan mata je, besday girl kat sebelah pun dia tak ingat. 😭 

Belom lagi ciken cop tadi turun ke perut dia da ajak makan kek pulak. Adoi. Nak tolak tak boleh. Tak tolak pun tak boleh. 😁😁 So, kiteorang decide nak tapau je. 
Blueberry ciskek. Paberet zira
Yummy! 😋

Ni pun beli satu slice je, sebab tau memang takkan boleh habiskan punye. Yang satu slice ni pun makan masa 2hari nak abeskan. Hehe.

Makan sudah. Kek pun sudah. Ape lagi yek? Ermmm hadiah? Bagi zira ni je pun da cukup. Da la datang buat suprise, belanja makan, kek pulak tu. Cukup la kan. Syukur alhamdulillah. Tenkiu ye cik abang wat2 suprise lak camnih. Nanti taun depan buat lagi ye. 😉😉

Monday, November 10, 2014

al-fatihah untuk si dia

Salam.

Harini di kejutkan dengan berita yg sangat buat zira terkejut. One of my classmate masa zaman belajar kt melaka dulu meninggal dunia pagi tadi. Ye. Memang dia ada sakit sebelum ni. Tapi tak pasti pulak kematian dy sebab ape. 

Yang buat terkilan sangat, dia selalu datang berubat dekat batu pahat, kampung zira tu. Selalu whatsapp kata nak jumpe. Tapi asek tak senpat je. Last-last tau dy da pergi. Terkilan sangat. 😔😔


Moge roh dia di tempatkan di kalangan orang yang beriman. Dan moge keluarga dia tabah hadapi kehilangan dy. 

Zira tau memang perit nak hadapi kehilangan sebab zira sendiri pernah rasa kehilangan abang sulung zira dulu. Ayah zira la paling sebak, sampai da tak mampu duduk kt jb ni sebab abang meninggal kat sini. Tu yang dy ajak pindah batu pahat. 

''Dari Allah kita datang & kepadaNya jua lah kita kembali"
Al-fatihah~

Sunday, November 9, 2014

Exam online pegawai PTD M41(part 2)

Salam.


Hai semua. Ingat lagi tak entry lepas yang cite pasal experience jawab soklan exam aritu? Alaa tak ingat? Takpe takpe. Korang scroll entry bawah ye kalau nak tau. 

Ektuali, reult exam ni keluar 2 hari lepas exam tu je. Exam 1hb tup tup result keluar 3hb. Tau result keluar 3hb tu pun sebab kengkawan semua pos status kat pesbuk hehehe. 

So, zira terus la p cek kat laman web spa...tapi sampai ke petang server busy je. Mungkin semua pun dok sebok nk cek result memasing tu yang bizi kot. So, tunggu pagi esoknye baru boleh cek.... And the result is:



TIDAK BERJAYA! erk..takde rezki nampaknye. Hihi takpela...taun depan boleh cube lagi kan. Korang-korang ade yang lulus tak? Tahniah la ye... Errr korang yang lulus tu boleh laa share tips-tips untuk lulus ujian exam ni kan. 😊😊 Buat yang tak berjaya tu takpe, taun depan kite cube sesama lagi k. 

Sekian. 

Thursday, November 6, 2014

Exam Pegawai PTD M41 (part 1)

hai hai hai

Haritu saje cube naseb apply untuk jawatan pegawai PTD M41. Tup tup dapat pulak sms & email suruh amek exam online masa 1haribulan ritu. Bukan kemain eksaited giler. habes sumer buku sejarah semua ai godek, nak baca la kononnyaa.. abes google semua dasar-dasar kerajaan, buat nota bagai. hahaha rase macam nak amek spm la pulak. Sape ade jawab exam aritu jugak, kite geng! 

Tibe hari sabtu ni, penuh la dengan konpiden nye tunggu masa pukul 8 malam nak amek exam tu. konon ilmu penuh di dada la lepas study bagai tu.. tapi nebes jugak, sebab first experience amek exam utk calon PTD ni kan. Tapi dalam pada nebes tu sambil tu terkejar-kejar la nak masak. hehe masak spageti je since senang nak campak-campak. hehehe

Boleh tahan jugak soalan-soalan dy. Ade 3 part sesi exam yang ni:

Part A - pengetahuan am: soalan pasal dasar-dasar, pertubuhan NATO, ILO IFTA semua pun keluar. Huru hara masa jawab soalan ni. Kena jawab 50 soalan dlm masa 40 minit. Mane yang tak tau tu, ai main tibai je jawab. hehehe.

Part B - menyelesaikan masalah : Ni soalan matematik. semua soalan mase spm rase macam keluar time ni. Soalan pecahan, peratus, nisbah dan paling banyak soalan bab kebarangakalian. Adoi paling fail soalan yang kebarangkalian tu.. (--")  Ade 40 soalan dan tak sempat jawab 3 soalan terakhir. Sedeh (T_T)

Part C - psikometrik : soalan psiko orang kata. kata lainnya soalan untuk mengenal dan menguji personaliti calon. yang part ni takde skema jawapan, semua bergantung pada diri masing-masing. 

Pada ai la kan, soalan-soalan dy memang tough. Especially yg part A tu. Mungkin tough untuk orang-orang yang malas amek tau pasal dunia cam ai. hehehe tapi siyes memang sadis nak perah kepala hotak nak menjawabnyaa.. so pesan ai untuk adik-adik yang rase nak amek exam ni taun depan, boleh la setat study dari sekarang. Amek tau pasal segala dasar-dasar negara, segala pertubuhan yang ada kat dunia ni. Yela, name pun pegawai PTD kan. Sebab tu exam dy tough. 


Sekian.