Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Thursday, July 10, 2014

Tips mudah bangun sahur

.Salam.


Hai hai dan hai korang-korang. Korang pernah tak alami benda camni masa nak bangun sahur.





Sape penah sep sikit. Kita same lah..hehe. tak tau nape 2 3 ari nie asyik miss je bangun sahur. Last2 bangun jam da pukul 6 lebih. Huhu. Sedey kan.

So, arini zira nak share sikit tips-tips untuk korang -korang yang asyik ter'miss' bangun sahur cam zira.

1) bagi yang duduk dengan mak bapak memasing boleh la pesan kat mak suruh kejut sahur. Tapi suruh mak korang kejut cara yang extreme sikit. Contohnye jirus air segayung kat muke korang.




Bagi yang duduk sendiri cam zira ni (T_T) , korang leh proceed ke cara seterusnya...

2) set jam loceng sebanyak mungkin. Susun 3 4 jam keliling kepala korang. Kompem bangun! Tapi sekarang kan da canggih...da ade tepon smartfon kan..set je la alarm korang tu 5 minit sekali. 

takpun korang boleh ikut cara adik ni. terbaik!


3) letak jam loceng jauh sikit dari katil. So bile jam da memekak bunyik so dengan automatiknye nak tak nak korang akan bangun jugak untuk  matikan kan. Tapi jangan jauh sangat sampai kat dapur atau toile belakang uma. Memang tak dengo la nanti kan.



4) suruh boipren atau gelpren korang kejutkan. Tapi kalau boipren/gelpren korang pun spesies cam korang susah nak bangun. Lupakan..
yang ni selalu jadik kat zira sebab boipren pesen tido mati (T_T)


5) mintak tolong jiran tetangga korang kejutkan. Suruh dyorang ketuk pintu uma korang sekuat yang mungkin. Kompem bangun. Takpun pakat ramai-ramai dengan ajk blok atau taman wat macam dedulu ketuk periuk belanga keliling taman untuk kejutkan sahur. Tapi yang ni zaman dulu-dulu kat kampong je ade. Zaman sekarang rasanya da takde. Tak tau la kalau tempat korang ade lagi ke..


Tu je antara tips-tips yang zira boleh kongsi. Ade sesape ade tips lain? Meh kongsi sesame meh. Tapi kalau jenis yang memang tido mati tu kejut cemaner pun takka bangun...da tak boleh nak wat ape da. Redha jela pegi keje dengan perut kruk krak. Hehehe.


Akhir kata....



2 comments:

ejulz said...

hahaha.. terbaek.. :)

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz"

Ziera Ieyah said...

hye ejulz, tank zudi singgah. salam kenal ye, btw ni mesti liat nak bangun sahur ea..hehe :)