Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Saturday, April 12, 2014

Resepi Apam Dot Dot Dot


Heee...aritu sebok eksaited kemain haplod entri pasal apam dot dot dot tu sampai lupe nak selit resepi dia sekali. hehe. Al maklum la. Pes time buat terus jadik naik cantik gebu-gebas tu sebok nak bagi tau satu dunia tu. hehe. Takpe-takpe entri kali ni zira share resepi nya sekali k.





Bahan-bahannya:
3 biji telur ayam (baru keluar dari peti ais)
3/4 cawan gula
1 sudu teh ovalette 
2 cawan tepung naik sendiri (tepung gandum + 2 sudu teh baking powder)
1 cawan susu cair/susu segar
Esen vanila sikit
Filling yang disukaiPewarna makanan 


Langkah-langkahnya:

1. telur + gula + ovalette. pukul 3 bahan ni sekali dengan kelajuan medium
2. pukul sampai kembang...kembang bermaksud bertukar putih (Adunan yg cukup kembang - bila angkat mixer tu, adunan meleleh & tinggalkn jejak, adunan yg berlingkar kt bawah tu la dinamakn jejak...)
3. bila dah kembang tu, masukkan susu cair sikit2 dan esen vanilla. pukul kejap.
4. masukkan tepung sikit-sikit..kacau kejap bagi sebati.
5. Lepas tu bahagikan adunan ikut warna yang korang nak...masukkan dalam plastik dan ikat dengan getah. Paipkan adunan terus dalam cup yang dah ready tadi.. paip sikit, pastu letak inti, pastu paip balik adunan sampai penuh cup..pastu paipkan dot dot tu..
6. Kukus antara 15-20minit. 
7. Siap!


Resepi ni copy paste je dari tenet. Laman web mane tah. Lupe. Maap ye tuan empunya resepi. hehe. Resepi ni boleh dapat dalam 30 ketul apam polkadot tu. Kalau rase nak wat banyak double kan adunan k. 


Selamat mencuba ! Da cuba nanti meh la share-share  ye.. ^__^


10 comments:

Farah Waheda Wahid said...

salam singgah dan kenal dari http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html... saya follow sini juga, jemput singgah ke www.bubblynotes.com

husna yusof said...

hehehe una paling tak pandai buat kuih ke apom ke,, tp tgk apom ni comel je..

*salam singgah n follow dari blog kak mia.. jemput singgah blog husna yee :)

http://newhusnayusof.blogspot.com/

Ziera Ieyah said...

Farah: hye farah. salam perkenalan jugak.

husna: hehehe da lama teringin nak buat tapi bru la rajin nak buat. hehe sib bek comel hehe try la. t kongsi kat entry.

Fatin Najwa said...

hehe, teringin tapi malas nk buat :')

btw, jemput join GA =) http://theilusi.blogspot.com/2014/04/april-may-ga-by-amirah.html

Mia Liana said...

wahhh sedap ni... dah lama tak makan apam..

thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

Sheila Salim said...

Assalamualaikum sheila datang blogwalking daripada blog kak mia liana http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

*teringin nak buat sendiri. nice sharing resepi. hehehe

MyCherita said...

Salam ukhwah..jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Nak URL Blog #3 Mialiana.com.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

Ziera Ieyah said...

welcome. jum sesama rajinkan diri wat apam dot dot dot. hehehe

Sheila Salim said...

rajin awak buat apam ni. nanti sheila nak try buat ~~~

Ziera Ieyah said...

nanti da buat leh la share sesame hehe mane tau kot2 ag cntik gebu dr zira wat hehe