Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Thursday, July 26, 2012

.:: tips kekal sihat di bulan puasa ::.

Salam.

Kejap je da seminggu kite pose. Rase macam tak caye je kan. Ade orang gune macam2 alasan untuk taknak pose. Ade jugak yang kata pose nie buat badan cepat letih. Tapi takpe takpe... nie zira nak share sket cara nak kekal segar dan bertenaga masa bulan pose nie.

1. Banyakkan minum air 
Banyakkan minum air masak mase sahur dan buka sebab air nie penting untuk hindari dehidrasi dan pelancaran sistem pencernaan korang. Tapi jangan pulak korang makan sambil minum ea.

2. Amalkan makan kurma. 
Mule kan berbuke dengan 3 biji kurma dan makanan yang ringan dulu. Pastu berenti semayang maghrib kejap baru la sambung makan ok !

3. Jangan makan banyak sangat. 
Zira tau selalu time buke la korang pakat borong satu bazar kan. Sumer jenis makanan nak beli. Aish mane boleh macam tu. Kang makan banyak sangat tak larat pulak nak terawih kan. Makan terlalu laju akan buat kite cepat letih dan perut kembung.

4. Makan 3x sehari.
Even time bulan pose pun kite di sarankan makan 3 kali sehari taw. Tapi bukan la makan pagi, tengahari dan malam macam bulan laen taw. Makan 3x sehari yang zira maksudkan tu:  makan sahur , pastu makan time buke dan 2 atau 3 jam lepas buke.

5. Elakkan tidur selepas makan.
Kalau nak tidur sekalipun tunggu la makanan dalam perut tu hadam dulu ye..





Akhir kata....



p/s: tibe2 datang mood nak melukis doodle
hehehe

Wednesday, July 25, 2012

Result exam...coming soon !

Salam.

Dup dap dup dap. Berdebar betol ati nie bila tau result exam untuk student uitm akan keluar minggu depan. Aik macam cepat je. Rase macam baru aje cuti hari tu kan. Tup tup da nak keluar da result. Huhu. Mudah2an result ok, walaupun banyak benda jadik sem nie, tapi hopefully result ok. Amin~


klik untuk tumbesaran


p/s: rase macam nak masak sup telur dan sayur campur jela untuk buke malam nie. 

Tuesday, July 24, 2012

saya dapat baby lagi (^___^)

Hai semua !

Lame betol zira menyepi kan. Dekat 2 minggu jugak la kan..huhu. Bizi pulak seminggu dua nie. Mane nak kemas barang lagi, nak pegi tengok akak baru lepas bersalin, nak prepare untuk prkatikal lagi. Haish memang tak cukup tangan. (-.-") 

Lepas je abes exam aritu terus je angkut semua barang sumbat dalam kete. Pastu terus gerak balek kampung sebab esoknye nak kena gerak terus pegi JB. Da kat JB terpaksa pulak ulang alik dari Tampoi ke BBU. Tampoi tu uma ayah. BBU tu uma akak yang baru pas bersalin. Letih rupenye jage budak kecik nie. Naseb baek jela anak sedara zira nie kiut, sejuk je ati hehehe.



Mohd Raqib Irsyad


Yeaah!! Zira dapat anak sedara lagik. Walaupun penat nak melayan kerenah budak kecik nie,Tapi best ape. Leh jugak jadik penghilang boring (^___^). Tapi yang jadik penatnye nak melayan si abang yang asyik nak kacau je adek dia tido. Cis ! Nak marah budak lagi. Sabau jela....


Rifqi yang makin nakal
penat nak layan kerenah dia
asyik nak kacau adek dia aje
(-.-")

Wednesday, July 11, 2012

Wordless Wednesday #8 : Jom Hapuskan Dosa !

Salam semua.




 Tak tau ape kebende tu Wordless Wednesday?? 
Tekan Sini Laju-Laju oke.

Monday, July 9, 2012

10 perkara tentang lelaki yang di benci perempuan.

Salam.

Hai semua. Mungkin ade jejaka-jejaka kat luar sane tu tertanya-tanya nape korang maseh belum bertemu calon yang sesuai untuk korang. Baru je kawan seminggu da break-up. Pastu ari-ari pun asyik gado je. Takpe2. jangan risau. Hari nie zira bermurah hati nak share sikit 5 perkara tentang lelaki yang paling di benci kaum perempuan. Selamat membaca ! (",)




1. Garang.
Perempuan paling anti dengan lelaki yang yang garang. Garang tu boleh tapi mestilah bertempat. Janganla sikit-sikit nak marah, cakap pun nak tengking-tengking. Pantang salah sikit laju je mulut si lelaki nie menjerit marah-marah. Konon macam dia je yang betol. 

2. Kaki pukul.
Rase nye kat dunia tak de sorang pun yang suke kena pukul kan? Of course la. Zira pun tak suke lelaki yang jenis camnie. Korang nak ke kalau badan korang lebam sane sini. Guys...perempuan nie kan lembut sifatnye, kena la layan kaum perempuan cam kami nie dengan lembut jugak. Kalau kamu layan dia dengan keras, keras la layanan nye pada korang taw.





3. Pembohong.
Pembohong maksudnye menipu atau memputar belitkan fakta. Perempuan jugak anti dengan lelaki yang suke tipu perempuan ntuk kepentingan diri. Aish...lelaki, janganla gune alasan bohong sunat untuk lepaskan diri. Apa salahnya korang terus terang je dengan gurls korang tu kalau ade pape jadik. Mungkin kalau korang terus terang, perempuan akan lebih percaya dan terima alasan kamu kan..Sekali dua tu mungkin boleh, tapi kalau da banyak kali, rasenye takde sape da nak percaya cakap korang pasnie.

4. Gatal.
Pantang nampak perempuan cantik lalu kat sebelah, mule la mata nak menjeling, mule la pasang niat nak usha. Kadang gurls korang ade depan mata pun korang buat jugak camnie. Ish3...cube bayangkan kalau gurls korang yang wat camtu kat korang ape korang rase??

5. Tak tahu buat keputusan.
Haa...yang nie yang paling penting. Perempuan tak suke lelaki yang takde keyakinan diri dan cepat panik kalau berlaku sesuatu masalah. Kadang-kadang nak buat keputusan untuk diri sendiri pun, kamu tak yakin dengan pilihan kamu tue. Cuba bayangkan macam mane nak hidup dengan lelaki jenis yang macam nie. Uish..memang pening la. So, lelaki lelaki sekalian. Yang paling penting dalam hidup nie kena la konfiden dengan diri sendiri. Biar tak hensem takpe, asal ade konfiden sumer boleh jadik. Betol tak??

6. Curang.
Hohoho...yang nie pun penting jugak. Perempuan paling menyampah lelaki yang curang. Tak kesahla korang maen kayu tiga ke empat ke, semua tu di kira a BIG NO untuk semua perempuan. Mane ade perempuan yang rela di permaenkan hati nye.. ye tak?? 

7. Cemburu buta.
Cemburu tandanya sayang. Yup ! memang betol. Tapi kalau asyik cemburu tak tentu pasal pun tak bagus jugak. ye tak? Kadang letak nombor lecturer lelaki dalam fon pun nak jeles. Tah hape tah perangai lelaki yang macam nie, tak paham betol. Cemburu tu boleh tapi berpada-pada la ye...




8. Mengongkong.
Itu tak boleh, buat ini tak boleh. Sumer benda pun kena mintak permission. Nak pakai baju kaler ape pun kena mintak izin. Kadang nak pegi kedai depan uma pun  suruh repot. kalau tak buat mula lah gaduh. Konon-konon care, takut jadik pape kat si perempuan. Pening sungguh nak melayan lelaki yang kerenah camnie...

9. Perasan bagus.
Adoyai...lelaki kadang selalu perasan bagus bile dia ade kerja yang baek atau mempunyai wajah yang hensem. Mentang-mentang la korang hensem sikit dari aaron aziz, mula la bangga tak tentu pasal. Konon korang la ade pakej terhebat. Ade semua ciri-ciri idaman wanita. Eh...tak semua perempuan pandang paras rupe aje taw. Hensem muke tak semestinya  hati korang pun hensem kan...

10. Pengotor.
Perempuan paling tak suke lelaki yang pengotor. Especially yang suke meludah atau buang kahak kat merata tempat. Euuuuww ! Geli nye. Tak selera nak ade pasangan yang camnie. So, guys...please la behave depan perempuan ye.. 


Sekian....


Tuesday, July 3, 2012

.: Kad Diskaun Siswa untuk semua pelajar IPT :.

Salam !

Semalam tiba tiba rase nak tengok berita kat tv3 padahal sebelum nie rancangan berita la paling la liat zira nak tengok. Sampai ayah pun tegur mimpi ape zira nie tiba2 nak tengok berita plak. Hehehe. Rupe nye ade pengumuman gembira untuk semua pelajar ipta dan ipts macam zira. Patut la dalam hati beria sangat nak tengok berita. *tibe2 semangat nak tengok berita tiap hari pasni (",)

Ok ! berenti merepek. back to the point. hehe. Sebenarnye camnie, semalam Tan Sri Muhyiddin da melancarkan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KDS1M) untuk semua golongan pelajar di ipta dan juga ipts, Tujuan nye nak membantu kurangkan kos sara hidup bagi pelajar pelajar ipt macam kite nie. Yela, kadang2 kat cafe ipt pun jual makanan dengan harga lagi mahal dari kat luar. Nak taknak kena la jugak beli kan, walaupun makanan tak la sedap mane. Hehe biasa la tu pekedai kadang2 saje nak amek kesempatan ke atas pelajar cam kite sebab dia tau kite memang akan beli kat situ.Aish.... (-.-")

Antaranye, korang boleh dapat diskaun time nak beli buku, alat tulis, pakaian, makanan dan minuman, barangan IT, penginapan dan pusat kecantikan. Tapi yang paling best ade diskaun antara 5% - 60% untuk pembelian cermin mata. Yeaah ! boleh tukar cermin mata baru pasnie. Hehehe. Kad nie percuma dan tak payah susah2 nak pegi apply taw ! Nanti bulan September kang baru kad nie diedarkan. Dan katanya keutamaan akan di beri pada pelajar tahun akhir. Weeee... (^___^) 




Lebih kurang 51 syarikat korporat yang da bersetuju untuk memberikan diskaun melalui kad tue, antaranya:
*  MPH,
*  Jusco,
*  KFC,
*  A&W,
*  Bata,
*  Focus Point,
    dan banyak lagi....
klik SINI untuk tau lebih lanjut ok !


Tapi ade jugak segelitir manusia yang tak bersetuju dengan pemberian kad nie. Korang..da orang bagi kemudahan amek jela. kalau tak suke tak payah amek. Tak payah la bising kat sane sini cakap yang bukan2. Biar la nak berunsur politik ke hape, kan bagus jugak bagi kad nie, dapat ringankan beban student cam kiteorang nie. Tak paham betol orang2 yang macam nie. Pendapat korang pulak macam mane??..

p/s: Tapi kan cam pelik pulak nape ade diskaun untuk pegi spa atau salun ek..rase cm tak perlu jek. 


Sunday, July 1, 2012

..tersesat jalan .

Salam semua !

Hai korang. Akhir akhir nie entry zira semua nye banyak yang beremosi kan. hehe. Maklum la, jadik student nie bukan senang. Bukan semata mata datang kelas duduk, dengar lecturer berucap kat depan pastu balek. Banyak halangan nye. Dengan isu kawan kawan. Dengan nak puaskan ati semua lecturer. Dengan isu duit yang tak pernah nye tak terpikir. Hehe. Macam macam kan.

Tapi malam nie hati zira gembira sket. Yela, zira da kat rumah. Tadik lepas aje jawab paper yang kedua untuk semester nie, zira terus je balek. Alhamdulillah, selamat sampai. Walaupun ade tersesat sket tadi. Hehe. Tu lah berangan aje time bawak moto, last2 terlepas jalan. (-_-") Tapi naseb baek jumpe jugak jalan keluar. Hehe.

Tu aje nak cite. Okdahbai ! ^__^