Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Tuesday, January 31, 2012

Hari bahagia saya sampai jua (^____^)

salam..


Selamat pagi sumer! 
Eh skang maseh pagi lagi kan. Hehe. 
Sebenarnye kan pagi nie zira hepi bukan kepalang
Tengah taip entri nie pun leh gelak2 senyum sampai ke telinga. Hehe.
Eh zira nie da kenapa?! sakit kah? Kena sawan kah?
Tak! Sumer pun bukan.
Zira hepi sangat sebab...
Pagi2 bute tadi akak zira da kol.
Akak zira yang atas zira tu, yang tua setahun dari zira tu.
Aisshh kaco daun betol la kan dia tu.
Baru nak mimpi best  (-.-')

akak: Uit, ko nak keje tak?
zira: Haa..nak2. Dapat ke keje sbulan je nie?
akak: Boleh, tapi ko kena datang tengahari nie la.
zira: Erk...tengahari nie? Huk aloh..awat tengah ari nie plak. Apsal tak esok ke,  malam ke. Hehe. Ngantuk la weyh.
akak: Eh ko nie banyaksongel plak. Da cepat bangun! Ko nak tak?
zira: Haa yela2. Da bangun nie. Yela nak, tapi datang esok tak boleh ke?
akak: Ha yela. Datang sok pagi2 taw. Pakai baju kurung.

zira: Yelaaa..

Letak tepon pastu sambung tutup mata balek. 
Betol ke akak tepon ek tadi. Ke zira mimpi nie?
Eh gosok2 mate jap. 
Cubit pipi kiri. Sakit!
Cubit pipi kanan plak. Sakit jugak!
Check henpon.
Sah! memang akak ade kol tadi.
Makne nye zira stat keje sok.
Yeahh!! zira akan jadik cekgu besok.
zira penah cite kat  entry SINI before nie.
Hehe. (^____^)

Oke sumer.
Zira nak gie basuh baju. 
Nak kemas uma.
 Nak gosok baju untuk esok.
Hehe. Eksaited gile nak tunggu ari esok.
Oke. Babai!


Teringat zaman persekolahan.

Salam.


Arini bangun2 aje terus termenung atas katil jap. Tibe2 je rase rindu kat zaman sekolah rendah ngan menengah, especially mase first time masuk asrama. Rindu kat kawan2 satu dorm dulu. walaupun ade orang kata masuk asrama nie satu benda yang menakutkan sebab kena jauh ngan family, tapi bagi zira ia satu benda yang seronok. Sebab kite boleh kenal ramai kawan. Boleh belajar idup berdikari. Syok ape dapat masuk asrama. 


Sebenarnye semalam zira gie anto anak sedara zira yang sulung tu masuk asrama. Dia dapat masuk Sek. Men. Agama Parit Raja. Sekolah nie kat area batu pahat. Sape yang tau sekolah nie angkat tangan cepat! Hehe. Takde?! Oke. Takpe2. Meh zira cite serba sket pasal sekolah nie k. Mane tau kot2 esok lusa korang berkenan nak sekolah kan adek korang ke, anak korang ke kat sekolah nie kan. Hehe. 



gambar sekolah dari pintu masuk



Aktuali, dulu sekolah nie dikenali dengan name Madrasah Tarbiah Islamiah, yang mane sekolah nie di asaskan oleh ketua kampung pt. raja nie sendiri iaitu allahyarham Tuan Haji Nawawi. Sekolah nie lame da ditubuhkan sebenarnye, dari tahun 1941. Sebelum merdeka lagi skolah nie da di buka taw. Tapi masa zaman Jepun perintah negara kite nie, sekolah nie terpaksa di tutup selame setahun, mase taun 1948. Sekolah nie ade dekat 3-4 kali jugak dia bukak tutup. Nape tah. Mungkin sebab zaman pemerintahan Jepun dulu susah kot nak survive bukak sekolah agama camnie kan. Ish2. Susah kan zaman dulu. Zira rase bersyukur sangat dapat lahir zaman yang moden lagi canggih skang ni. Macam2 kemudahan ade. Dulu ayah zira kata, nak belajar mase zaman Jepun tu kadang2 kena sembunyik2 bawah meja. Takde kemudahan cam sekarang nie. So, bersyukur la dengan ape yang korang dapat sekarang nie, tak payah asyik nak merungut aje k. Hehe.


Yang mencabarnye pasal sekolah nie dia nye subjek la. Punye la banyak. Mau 21 subjek rase nye. Dulu zira SPM pun de 11 subjek je, nie double woo subjek yang diaorang kena belajar. Tapi mase taklimat semalam, cekgu tu kata mase tingkatan 1 nie, cekgu kat situ akan lebih tekan kan pada Bahasa Arab dengan Bahasa English. Sebab diaorang kena lepas peksa Sijil Intensif Bahasa (SIB) nie dulu before diorang leh naik tingkatan 2. Kalau tak lepas, diaorang da tak boleh belajar kat situ lagi. Pastu tiap tahun diaorang akan ade satu peksa khas yang beso untuk membolehkan diorang move on ke tingakatan yang lagi tinggi. Ish3...bunyik cam susah aje. Zira dengar je da gerun. Seram den...



snap curik-curik mase nak daftar anak sedara zira. 
kehkehkeh.



Moge anak sedara zira yang sorang tu boleh cepat sesuaikan diri dengan keadaan kat sane dan semoge dia boleh belajar sumer sbjek dengan baik.

Chaiyook!! Chaiyook!!
(^____^)



Monday, January 30, 2012

Laptop zira merajuk!

Assalamualaikum.


Lame bebeno la kan xhapdet blog ni. Hehe. Sejak sampai JB aritu, cam lupe sekejap dengan laptop ni. Eh bukan tak rindu nak hapdet blog nie, cume....huhu laptop ni ha wat hal. Huhu. Nie pun baru je baik sikit. Aritu ngah syok2 melayan blog, da pikir ayat karangan nak cite dalam blog, PLOP! Laptop padam. Aishh potong stim betol la. Takpe2. Zira sabarkan jugak ati ni. Mungkin laptop ni penat kot asyik nak on je 24 jam. Tu yang dia mogok tu. Pastu zira pun on la lagi sekali. Dia mati lagi sekali. Zira on lagik, dia mati lagik. Huwaaaa... sedey taw. Time tu terus je zira kol Mr. E tanye kenapa ngan laptop kesayangan nie. Mr. E zira nie pandai pasal komputer nie, sebab dia keje kat tempat repair komputer. Dia kata mungkin motherboard laptop zira da rosak. Huwaaaaaaa... Lagi sedey dengar camtu. Huhu.

Nie pun bagi laptop nie rehat 3-4 ari, biar dia reda sikit. Hehe. Sib bek kali ni dia tak mati2 lagi. Kalau tak zira pulak yang nak majuk tak nak on laptop lagi. Hehe. Sebenarnye before2 ni ade jugak jadik camni, tapi tak la kerap cam akhir2 nie. Huhu. Sedey woo bile laptop wat hal camni. rase nak nanges guling2 3-4 ari.  Zira sedey taw asyik jadik gini je. Kalau nak tukar motherboard baru, Mr. E kata makan ratus2 jugak. Dari tukar tu baik beli laptop baru dia kata. Huhu. Camne ni ek?! Korang ade petua tak camne nak atasi laptop yang asyik nak mati2 je ni??





Wednesday, January 25, 2012

Saya bakal jadik cekgu??!!

Assalamualaikum...



Zira bakal jadik cekgu?? Cekgu ape plak? 
Kan zira tak abes belajar ag??
 Zira tipu ea??
Ehh tak la...mane ade tipu.
zira kan ngah cuti sem ni. 
Akak zira yang Fieza nie offer zira jadik cekgu kat tempat dia.
Jadik cekgu taska jek.
Hehe.
Cekgu jugak kan.







Tapi berbelah bagi nak gie apply. 
Yela zira nie bukannye pandai nak melayan anak2 kecik nie. 
Lagi2 anak orang kan.  
Kalau anak sedara zira takpe jugak.
Da tau perangai dia camne. Hehe.Huhu.Risau nie. 
Tapi nie masih tunggu keputusan dari akak zira. 
Ngah tunggu dia balek keje ni. 
Kalau tak dapat situ nak carik keje kat mane la agaknye kan. 

Walaupun baru je bape ari cuti tapi zira da rase boring sangat2. 
Semalam baru je sampai JB. 
Zira akan dok sini sepanjang cuti semester kali nie. 
Sebabnye adek zira yang baru abes SPM tu keje kat sini sementara nak masuk U nanti. 
Tu yang zira kena dok sini tengok2 kan dia. 
Sambil tu dok pening melayan anak sedara zira yang comel2 belaka + nakal nie ha.
Hehe.


*anak2 sedara zira yang makin nakal*


*Rifqi yang comot baru lepas makan* 
Hehe.


Pastu skang nie de 2 akak zira ngah pregnant.
Sorang akak zira yang Roza tu da 3 bulan da. T due date dy mase bulan pose nie.
Yang akak zira Rozie nie pulak baru je masuk 3 minggu.
Weee~ suke2. Tak lame lagi nak dapat baby comel ag. Hehe.
Tapi semalam akak zira yang  tu dia suruh  keje kat tempat dia. 
Kat taska kat area2 sini. 

Korang2....
Ade sape2 nak amek zira jadik pekerja dia tak?? 
Hehe.



Saturday, January 21, 2012

Ada harapan tak nak dapat iPhone 4s camnie??

Assalamualaikum...

Even baru je pakai enset yang skang ni, Sony Hazel J20i. Tak sampai setahun pun lagi taw. Zira ade cite pasal nie kat SINI. Hehe. Tapi bile tengok iklan pasal iPhone 4s nie ati zira terus meronta2 rase nak guling2 depan mak mintak belikan tepon canggih camni satu . Hehe. Tapi kang kompem mak zira kata: 

Aah, ko jangan nak mengade ea. Dulu mak mase mude2 pakai tepon Nokia 3310 je taw. Tahan je sampai skang nie. Kalau baling anjing pun kompem anjing tu patah riuk. Da tak payah bazir2 duet nak beli2 enset tu. Baik ko simpan duet tu bawak mak pegi haji ke, ag berkat idop ko. Bla bla bla bla....

Ceh. Sekali dengar je mak zira da bersyarah camtu. Terus je terkedu. Insaf sekejap. Hehe. Terus ilang sekejap niat nak rembat enset cangih camni. Eh tapi sekejap je tu tobatnye. Ati nie da meronta2 sangat da nak jugak nak jugak. (sambil hentak kaki ke lantai)



Kenapa zira kata zira nak jugak tepon nie?? Ehh gila ko tak nak. Tengok jela ciri2 iPhone 4s ni.Sungguh canggih lagi mantap woo. Gulp. (menaip sambil telan air liur). Hahaha.Tapi bila lah agak nye henpon secanggih ini akan menjadik milikku ye?? Ish3 sungguh tak sabar rasanye. Lagi2 tengok abang zira yang sorang tu da pakai tepon camni jugak. Lagi meronta2 jiwa dan raga nie ha. 



Yang nie zira amek gambo gune iPhone abang zira. See....cantik kan orang gambo nye. Jelas lagi terang. Sampai terserlah kulit zira yang halus mulus tu. Ceewaaah. Hahaha.




Siyesly memang teringin sangat nak tepon nie taw. Cume sekarang nie wet tak mencukupi. Uhuk uhuk. (T___T). Tunggu la ko ye wahai tepon idaman. Nanti zira da kaya, zira nak rembat satu. Hehe. Sekarang ni nak berangan jap ape nak wat bile dapat beli iPhone 4s nie. Hehehe. 


Nak tau lebih lanjut tentang iPhone 4s idaman zira?? Kelik SINI laju2 taw.  :)


Friday, January 20, 2012

Gudbye Melaka!!

Salam...


Makin ari makin lame da tak hapdet blog ni kan. Yela da name pun exam kan, keje nye menghadap buku la kan 24 jam. Nak on laptop pun rase malas. Hehe. Tau jela zira kalau da start mengon9 kan diri kompem 5 ari 4 malam pun xsedar mase berlalu kan. Hehe. Nak dating pun, Mr. E saya keje je memanjang. Tah la kata nye nak kumpul wet banyak2 nak pinang zira. Hehe yeke Mr. E.. Kihkihkih. :-P

Petang tadi baru je pas exam. Paper terakhir untuk semester nie. Hahaha gumbira sangat. Tapi paper tadi agak mencabar gak la. Ade gak yang masuk tapi kiteorang tak belajar. Tah la. Sem ni tak arap da dapat dekan lagik. Tapi arapnye pointer tak la jatuh merundum. Huhu. Kalau tak kompem kena bebel ngan ayah sepanjnag cuti sem nie. (T____T)

Tadi balek exam je, mak zira da sampai. Balek2 je dengan tak tukar baju terus je kemas2 barang. Rancang2 nak pecut nek moto esok subuh2. tapi memandangkan cuaca skang cam asyik ujan je. Tak tau la. Rase cam nak seludup je moto tu masuk kat van ayah zira. Hehe. Tapi kang tak pasal2 kena saman lak ngan pakcik polis. Huhu. Takmo2. 

Pas da siap kemas2 barang, mandi2 terus je ajak mak gie makan. Sebab perut nie da nek sakit sebab da masuk angin da. Lapo sangat da nie. Dari pagi cume sempat jamah susu panas je. Huhu. Lapo woo. Nasib bek mase jawab paper tu, perut yang 'kruk krak kruk krak' nie penjaga pekse tu tak dengo. Hehe.

Arap2 esok cuaca baek2 sokmo la. Kalau tak terpaksa jugak redah ujan nak balek kampung. Huhu. Takmo balek ujan2. Nanti zira demam sian kat Mr. E. Sebab kalau zira demam selalunye mesti encik buah ati yang sorang tu pun akan demam jugak. Hehe. Eeh bukan tipu la. Betol nie. Zira tak tipu. Tak caye gie tanye Mr. E sendirik. Haa betol tak Mr. E??.. Serasi kan kiteorang. Hahahaha.

Korang2 sumer tolong doakan ye supaya cuaca sok cerah lagi terang ye. Tak larat la nak redah ujan naek moto sorang2. Laen la kalau ade orang baek ati nak teman zira sok kan. Hehe. :-P Jauh tu Melaka-Batu Pahat. Mau 2jam jugak perjalanan taw. Mau kematu b****t zira ni ha. Hehe. Sib bek la seat moto tu memang sedia camtu. Kalau boleh tukar yang version lembut cam sofa kat uma tu bagus jugak kan. Bawak moto 4-5 jam pun tak rase ape. Hehe. 




Buat korang2 yang da abes final exam nie zira ucap selamat bercuti yek. Moge2 cuti yang ade ni di manfaatkan ngan keje2 yang berfaedah. Jangan dok bantai tido sebulan pulak.Kang mau Tuhan kasik tido terus tak bangun2 t. Naye kang. Hehe. Oke la, mak ayah zira pun da tido ni. so zira pun nak gie tido da. Esok nak gerak awal2. Takut ujan. Oke sumer. 
Selamat malam. 

Tuesday, January 17, 2012

Tips tau dia pasangan terbaek korang.

Salam sumer.


Waah celik je mata terus bukak laptop. pastu terus mengade hapdet blog pulak kan. Tak sedar ade paper lagik ari jumaat nanti kan. Tapi boleh pulak leh hapdet blog dulu pagi2 ni kan. Erkk pagi ke? Da kol 10 da ni. Hihi kantoi sudah bangun lambat. Haha. Tapi of course la kan kena hapdet dulu blog tersayang, baru la ade semangat nak mandi dan sambung study kan. Erk kantoi lagik belom mandi. Kehkehkeh. 

Heh. Tak boleh blah kan tajuk entri zira kali nie. Siap nak bagi tips chenta pulak kali nie. Da macam pakar ati la konon nye. Hehe. Ha sape2 yang ade boipren tu angkat tangan laju2. Cepat!! (^___^)'')  Haha. Oke ni zira nak kongsi tips untuk tau sama ada dia pasangan terbaek untuk korang atau tak. Ke korang da kena start carik boipren atau gurlpren baru. Oke? :p


1) Korang selalu sangat da bercakar2 ni. Opss nie bukan cakar harimau yang macam ustazah siti norbahyah selalu sebut tu ea. Hehe. Maksud zira kat sini, korang selalu sangat bergaduh, berhentam ataupun bertengkar. kadang tu pasal benda kecik pun korang leh gado. Aish tak patut tak patut. (=.=)'

2) Korang da tak selalu berchit-chat. Chit chat yang zira maksudkan ni tak semesti nye berchit-chat gune fesbuk ataupun twitter je ye. Yela. Dulu awal2 bercinta bukan kemain lagi korang sms sampai berpuluh-puluh sehari sampai penuh inbox tu ha. Haa sape kate takde tu tipu la kan. Hehe. Tiap saat ade je bunyik sms sampai. Kol pun bukan maen berjam2 lagi kan. Tapi da makin lama hubungan korang, makin kurang lak berbual. Haa ape tanda nye tu?!

3) Si dia makin berubah. Pasangan korang tu da makin tak hiraukan korang. Asal korang sms je mesti dia lambat je nak reply, kadang2 tu sampai jenguh menunggu sehari suntuk tapi sms dari dia tak muncul2 jugak. Huhu. Mesti frust menonggeng je kan time tu. (T____T) Nanti ade je alasan dia kata sebok la, banyak keje la, ade group discussion la, kucing beranak kat kampung la, sebok layan anak laa. Erk...

4) Asyik nak mengkritik je keje nye. Aish pakai baju tu tak kena, pakai tudung camni tak cantek. Korang buat ape je pun dia da tak rase hepi. Ade je benda yang dia nak komplen. Dulu mase baru mule2 kenal, korang pakai selekeh pun dia kata cantek, korang ke***t pun dia kata wangi. Hehe. Tapi sekarang korang pakai cantek cam siti nurhalijah pun dia tak cakap ape da. Dia wat dunno je kat korang.



Kalau korang rase2 si dia da ade tande2 camni, korang bincang la baek2 ngan dia dulu oke. Mane tau dia ade masalah ngan family ke ngan kawan2 ke tak pun pening pikir carik duit nak pinang korang ke kan. Haha kang nyesal tak sudah terus tuduh dia ade boipren/gurlpren baru kang. Jangan lak korang maen serbu tuduh diaorang kata ade boipren/gurlpren baru lak ye. Kang tak pasal2 boipren/gurlpren korang tu datang serang zira lak. (=..=") Mau lebam mate zira t kang. 





Selamat menge'check' pasangan korang oke! Hehe.

Monday, January 16, 2012

Tinggal satu je paper lagik. ^____^

Assalamualaikum...


Sedar tak sedar da sampai penghujung semester pun ni. Pejam celik pejam celik. Da celik tu sambung makan ngan study pastu pejam lagi. Tu la rutin harian zira ari2 sepanjang sem ni. Hehe. Tup tup da sampai final paper yang terakhir pun. Haha. Tak sangka cepat sangat masa berlalu. Perasaan pun da bercampur baur bergelodak bagai da ni. Perasaan nak study tu ade tapi makin menipis la kan, hehe pastu persaan nak balek jumpe mak ayah yang lagi membuak2. Hehe. Yeke nak jumpe mak ayah? Erk.. :P

Nie pun baru je abes paper pagi tadi. Cian blog ni da lame tak hapdet. Hehe. Maklum la khusyuk sangat study kan sampai tak ingat nak meng'on' kan laptop nie. Hehe. Paper akhir zira t 20hb t. Paper quality. Tak sabar nak jawab paper tu dan abeskan sem ni ngan gembira nye. Hehe. Gembira ke?! Erk. Tah laa...

Oke la ni zira nak gie tido kejap. Nanti malam housemate nak ajak gie pantai, tenangkan pikiran konon2 nye. Mata pun da ngantuk sangat da ni. Hehe. 
Oke sumer.  Babai !!



p/s: jum tido sekali (-___-) ZzzZz

Friday, January 13, 2012

Dating terakhir sebelum balek kampung.

Assalamualaikum.


Heee....baru balek dating. Hepi banget. 
Tiap kali balek dating mesti nak senyum sampai ke telinga.
(^______^) 
Lupe segala tensen2 jawab exam. Hehe.  
Tapi takde gambar kiteorang berdua. Tak tau la nape.
 Asyik sangat dok borak ngan dia, dok tenung lame2 kat dia tu yang sampai lupe kot. 
Hehe.  (-_-')




Buah ati pengarang jantung zira
~ Mr. E ~
kiut tak dia? hehe.  

(^^,) V

Friday, January 6, 2012

Shopping Bags yang awesome!!


Salam...


Waah da lame zira tak hapdet blog kan. Maklum la da musim2 exam ni busy la sikit kan. Hehe. Harini zira tanak cite panjang lebar. Tak nak share tips da. Tapi nak share something yang interesting, design shopping2 bag yang unik dan super duper awesome.  Korang layankan jela oke. 





















opps tercekik atok ni.



















 pheewit!!  ^____-





Opps!! Hehe.


 Erkk. Adoi Sakitnye!!












Sekian untuk kali ini. Lain kali zira hapdet lagi. Sekarang nie nak sambung study, lusa ade exam lagi. 

p/s: Bile la agaknye kat Malaysia nie nak ada camnie kan. Hehe.


Thursday, January 5, 2012

1 paper done. 5 more to go. Yeah!!

Salam semua...

Entri kali nie zira taip laju2. Tak ade da entri panjang lebar. Hehe. Cume nak bagi tau zira baru je abes jawab paper yang pertama tadi. ECO 535 - Labor Economics. Alhamdulillah boleh la jawab sumer soklan tadi, hehe hepi sangat. Arap-arapnye pemeriksa yang tanda kertas tu nanti baek ati orang nye, boleh bagi markah banyak2 kat zira. Kehkehkeh.




Sekian entri untuk kali ini. Tak boleh nak online lame2 nanti study ke mane online je lebih. 
Lain kali zira hapdet lagi oke....
Babai.

Sunday, January 1, 2012

Nak Tau Tips Belajar Ngan Betol?? Haa bace sini.

Assalamualaikum….

Hepi new year!! Haa kejap je kan da taun 2012. Amacam?? Da pasang azam baru masing2?? Hehe. tapi zira tak nak cite pasal tu arini. Tapi  arini zira nak kongsi lak tips-tips camne nak belajar dengan betol dan tepatnye.  Ceewaah gaya da macam kaunselor la pulok. Hehe. Haritu zira ade de wat entri pasal belajar kat SINI kan. Oke. Tapi mungkin akan ade korang2 akan kata:

“ Eh zira!! ko ingat ko nie pandai sangat ke hape, tak sudah2 nak bagi tips. Hape ko tu terer bebeno ke ha??”

Ek eleh korang ni, zira bukan nak belagak pandai ke hape, cume nak kongsi je ngan korang. Yela, bak kata orang sharing tu kan caring. So, kalau korang rase nak bace, silakan. Kalau takmo pun takpe tapi korang leh scroll laju2 ke bawah oke.

       Bangun tido seawal yang mungkin. Gunakan spenuhnye time pagi camni study subjek yang korang lemah takpun subjek2 teori. Yela, bukan ape. Pagi camni la otak korang fresh lagi kan. Rase nye lagi senang kot ilmu tu nak masuk.

Buat nota seringkas yang mungkin. Ringkas tapi padat!! Just kuarkan sumer point2 penting so nanti senang la korang nak refer balek ape yang korang da bace kan.

Bawak buku atau nota korang ke mana aje. At least mase nak tunggu order makan sampai takpun nak tunggu bas sampai, korang boleh la selak2 sikit nota korang kan. Tak la mase korang terbuang camtu je. Ye tak??

Fokus lebih pada subjek yang korang lemah. Contohnya kalau korang lemah subjek ekonomi, lebihkan masa study subjek tu. Tandakan atau buat simbol pada point yang korang rasa penting. Jangan jadikan rasa tak paham korang tu alas an tak nak belajar ye.

Banyak2 kan la bertanya kalau ade yang tak paham tu ye. Rajin2kan la bercampur ngan kawan2 yang rajin study. So, kalau ade yang korang tak paham korang leh la tanye kawan2 korang takpun direct tanye kat lecturer korang.

Ulang ape yang korang bace tu seberapa banyak yang boleh. Selagi ade masa, selagi tu la korang leh bace. sebabnye makin banyak korang bace, semakin korang hafal point tu, korang akan makin paham dan makin senang la nanti korang nak jawab mase exam kan. So, bile korang da senang nak jawab soklan exam, maka cerah la harapan korang nak lulus dengan cemerlang.

Belajar sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Tak kesah la rumah korang panas ke, bising ke make sure benda2 camtu tak jadik penghalang untuk korang study. Jangan cepat sangat putus asa ye. Anggap je sumer tu dugaan. Anggap je kegagalan ti sebagai satu pendorong untuk kita lebih berjaya pada masa depan.

Ni yang paling penting!! Bagi yang Islam tu, jangan lupe semayang taw. Rajin2kan la doa mintak pertolongan dari Tuhan. Sentiasa berserah diri padaNya dan tak putus asa kalau gagal. Tapi untuk korang yang bukan bergama Islam tu, boleh la buat amalan ibadat masing2 ye. 

Teruskan belajar walaupun tak nampak perubahannya. Mungkin korang akan kata:

“Ala aku da belajar gila2 pun result still cukup makan je. Ahh malas la, baik aku tak payah study”


Epp hape korang ni?? Cepat sangat la putus asanya. Allah saja je tu nak uji kite, nak tengok sejauh mane kita usaha. InsyaAllah, kalau kite teruskan berysaha ngan tekun, DIA akan tolong kita jugak satu hari nanti. 



Kesimpulannya: Belajar la selagi korang mampu. Sebabnye belajar ni kan dituntut dalam Islam. Kalau kita tak de ilmu, tak ke mana nye kita ni. Hehe.





Ada fatwa mengatakan bahawa: 


” اُطْلُبِ الْعِلْمَ مِنَ الْمَهْدِ إِلَى اللَّحْدِ”

Yang bermaksud : Tuntutlah ilmu dari semenjak buaian hingga ke liang lahad.





Renung2kan la dan selamat membaca ye!. Hehe.