Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Tuesday, September 25, 2012

Ayam masak kunyit sedap !

Salam.

Yeaaaah !.. Hari nie zira nak share sikit resepi ayam goreng kunyit. Orang yang baru-baru nak belajar masak cam zira nie kena la start yang simple2 camnie dulu kan.  Hehe. Nie pun zira belajar dari encik boipren. Balek je keje tadi, terus singgah pasar beli bahan-bahan. Mr. E zira memang pandai masak, semalam dy masak resepi nie. Harini teringin nak try resipi dia.  Jum korang try jugak !!

Bahan-Bahan:

1 biji bawang besar (hiris)
2 biji bawang putih (cincang)
2 cm halia (hiris memanjang)
4 batang kacang panjang (kalau nak taruk sayur laen pun boleh)
Lada (zira tak taruk, if korang suke pedas leh la taruk)
Ayam (potong dadu)
Serbuk kunyit
Garam

Cara-Cara:

1) Perap ayam dengan kunyit dan garam lebih kurang 5 minit.
2) Goreng ayam yang telah di perap setengah masak. Keluarkan dari kuali dan asingkan.
3) Tumis bawang besar, bawang putih, halia & lada.
4) Masukkan sayur dan biar seketika.
5) Masukkan ayam dan serbuk kunyit sedikit.
6) Gaul sekejap. Siap !!



tak sempat nak hias cantik-cantik
time kaseh encik boipren
^_____^

4 comments:

BicaraSamaAwan said...

tiba-tiba dengan rasa semangat mahu masak dengan cara laki-laki. hihi.

terima kasih menu-nya!

Ziera Ieyah said...

simple je rupenye msk ni hehehe

Anonymous said...

Simple. Dah cuba, sedap rasanya..:-)

Ziera Ieyah said...

aah..kadang lelaki msk lagi sedap kan..hehe