Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Thursday, July 26, 2012

.:: tips kekal sihat di bulan puasa ::.

Salam.

Kejap je da seminggu kite pose. Rase macam tak caye je kan. Ade orang gune macam2 alasan untuk taknak pose. Ade jugak yang kata pose nie buat badan cepat letih. Tapi takpe takpe... nie zira nak share sket cara nak kekal segar dan bertenaga masa bulan pose nie.

1. Banyakkan minum air 
Banyakkan minum air masak mase sahur dan buka sebab air nie penting untuk hindari dehidrasi dan pelancaran sistem pencernaan korang. Tapi jangan pulak korang makan sambil minum ea.

2. Amalkan makan kurma. 
Mule kan berbuke dengan 3 biji kurma dan makanan yang ringan dulu. Pastu berenti semayang maghrib kejap baru la sambung makan ok !

3. Jangan makan banyak sangat. 
Zira tau selalu time buke la korang pakat borong satu bazar kan. Sumer jenis makanan nak beli. Aish mane boleh macam tu. Kang makan banyak sangat tak larat pulak nak terawih kan. Makan terlalu laju akan buat kite cepat letih dan perut kembung.

4. Makan 3x sehari.
Even time bulan pose pun kite di sarankan makan 3 kali sehari taw. Tapi bukan la makan pagi, tengahari dan malam macam bulan laen taw. Makan 3x sehari yang zira maksudkan tu:  makan sahur , pastu makan time buke dan 2 atau 3 jam lepas buke.

5. Elakkan tidur selepas makan.
Kalau nak tidur sekalipun tunggu la makanan dalam perut tu hadam dulu ye..





Akhir kata....



p/s: tibe2 datang mood nak melukis doodle
hehehe

3 comments:

piko pink said...

salam ramdhan dari piko...tq bagi tips...

aini shahroni said...

GOOD information!!
thanks for the sharing :-)
ada tips kurangkan berat badan time bulan puasa x?
*demand pulak

Ziera Ieyah said...

pika: tankz jugak sudi baca hehe
aini: hehe tips kurgkan berat badn time pose??hurm..akan di pikir2kan nt... :)