Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Tuesday, January 31, 2012

Teringat zaman persekolahan.

Salam.


Arini bangun2 aje terus termenung atas katil jap. Tibe2 je rase rindu kat zaman sekolah rendah ngan menengah, especially mase first time masuk asrama. Rindu kat kawan2 satu dorm dulu. walaupun ade orang kata masuk asrama nie satu benda yang menakutkan sebab kena jauh ngan family, tapi bagi zira ia satu benda yang seronok. Sebab kite boleh kenal ramai kawan. Boleh belajar idup berdikari. Syok ape dapat masuk asrama. 


Sebenarnye semalam zira gie anto anak sedara zira yang sulung tu masuk asrama. Dia dapat masuk Sek. Men. Agama Parit Raja. Sekolah nie kat area batu pahat. Sape yang tau sekolah nie angkat tangan cepat! Hehe. Takde?! Oke. Takpe2. Meh zira cite serba sket pasal sekolah nie k. Mane tau kot2 esok lusa korang berkenan nak sekolah kan adek korang ke, anak korang ke kat sekolah nie kan. Hehe. 



gambar sekolah dari pintu masuk



Aktuali, dulu sekolah nie dikenali dengan name Madrasah Tarbiah Islamiah, yang mane sekolah nie di asaskan oleh ketua kampung pt. raja nie sendiri iaitu allahyarham Tuan Haji Nawawi. Sekolah nie lame da ditubuhkan sebenarnye, dari tahun 1941. Sebelum merdeka lagi skolah nie da di buka taw. Tapi masa zaman Jepun perintah negara kite nie, sekolah nie terpaksa di tutup selame setahun, mase taun 1948. Sekolah nie ade dekat 3-4 kali jugak dia bukak tutup. Nape tah. Mungkin sebab zaman pemerintahan Jepun dulu susah kot nak survive bukak sekolah agama camnie kan. Ish2. Susah kan zaman dulu. Zira rase bersyukur sangat dapat lahir zaman yang moden lagi canggih skang ni. Macam2 kemudahan ade. Dulu ayah zira kata, nak belajar mase zaman Jepun tu kadang2 kena sembunyik2 bawah meja. Takde kemudahan cam sekarang nie. So, bersyukur la dengan ape yang korang dapat sekarang nie, tak payah asyik nak merungut aje k. Hehe.


Yang mencabarnye pasal sekolah nie dia nye subjek la. Punye la banyak. Mau 21 subjek rase nye. Dulu zira SPM pun de 11 subjek je, nie double woo subjek yang diaorang kena belajar. Tapi mase taklimat semalam, cekgu tu kata mase tingkatan 1 nie, cekgu kat situ akan lebih tekan kan pada Bahasa Arab dengan Bahasa English. Sebab diaorang kena lepas peksa Sijil Intensif Bahasa (SIB) nie dulu before diorang leh naik tingkatan 2. Kalau tak lepas, diaorang da tak boleh belajar kat situ lagi. Pastu tiap tahun diaorang akan ade satu peksa khas yang beso untuk membolehkan diorang move on ke tingakatan yang lagi tinggi. Ish3...bunyik cam susah aje. Zira dengar je da gerun. Seram den...



snap curik-curik mase nak daftar anak sedara zira. 
kehkehkeh.



Moge anak sedara zira yang sorang tu boleh cepat sesuaikan diri dengan keadaan kat sane dan semoge dia boleh belajar sumer sbjek dengan baik.

Chaiyook!! Chaiyook!!
(^____^)



No comments: