Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Sunday, January 1, 2012

Nak Tau Tips Belajar Ngan Betol?? Haa bace sini.

Assalamualaikum….

Hepi new year!! Haa kejap je kan da taun 2012. Amacam?? Da pasang azam baru masing2?? Hehe. tapi zira tak nak cite pasal tu arini. Tapi  arini zira nak kongsi lak tips-tips camne nak belajar dengan betol dan tepatnye.  Ceewaah gaya da macam kaunselor la pulok. Hehe. Haritu zira ade de wat entri pasal belajar kat SINI kan. Oke. Tapi mungkin akan ade korang2 akan kata:

“ Eh zira!! ko ingat ko nie pandai sangat ke hape, tak sudah2 nak bagi tips. Hape ko tu terer bebeno ke ha??”

Ek eleh korang ni, zira bukan nak belagak pandai ke hape, cume nak kongsi je ngan korang. Yela, bak kata orang sharing tu kan caring. So, kalau korang rase nak bace, silakan. Kalau takmo pun takpe tapi korang leh scroll laju2 ke bawah oke.

       Bangun tido seawal yang mungkin. Gunakan spenuhnye time pagi camni study subjek yang korang lemah takpun subjek2 teori. Yela, bukan ape. Pagi camni la otak korang fresh lagi kan. Rase nye lagi senang kot ilmu tu nak masuk.

Buat nota seringkas yang mungkin. Ringkas tapi padat!! Just kuarkan sumer point2 penting so nanti senang la korang nak refer balek ape yang korang da bace kan.

Bawak buku atau nota korang ke mana aje. At least mase nak tunggu order makan sampai takpun nak tunggu bas sampai, korang boleh la selak2 sikit nota korang kan. Tak la mase korang terbuang camtu je. Ye tak??

Fokus lebih pada subjek yang korang lemah. Contohnya kalau korang lemah subjek ekonomi, lebihkan masa study subjek tu. Tandakan atau buat simbol pada point yang korang rasa penting. Jangan jadikan rasa tak paham korang tu alas an tak nak belajar ye.

Banyak2 kan la bertanya kalau ade yang tak paham tu ye. Rajin2kan la bercampur ngan kawan2 yang rajin study. So, kalau ade yang korang tak paham korang leh la tanye kawan2 korang takpun direct tanye kat lecturer korang.

Ulang ape yang korang bace tu seberapa banyak yang boleh. Selagi ade masa, selagi tu la korang leh bace. sebabnye makin banyak korang bace, semakin korang hafal point tu, korang akan makin paham dan makin senang la nanti korang nak jawab mase exam kan. So, bile korang da senang nak jawab soklan exam, maka cerah la harapan korang nak lulus dengan cemerlang.

Belajar sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Tak kesah la rumah korang panas ke, bising ke make sure benda2 camtu tak jadik penghalang untuk korang study. Jangan cepat sangat putus asa ye. Anggap je sumer tu dugaan. Anggap je kegagalan ti sebagai satu pendorong untuk kita lebih berjaya pada masa depan.

Ni yang paling penting!! Bagi yang Islam tu, jangan lupe semayang taw. Rajin2kan la doa mintak pertolongan dari Tuhan. Sentiasa berserah diri padaNya dan tak putus asa kalau gagal. Tapi untuk korang yang bukan bergama Islam tu, boleh la buat amalan ibadat masing2 ye. 

Teruskan belajar walaupun tak nampak perubahannya. Mungkin korang akan kata:

“Ala aku da belajar gila2 pun result still cukup makan je. Ahh malas la, baik aku tak payah study”


Epp hape korang ni?? Cepat sangat la putus asanya. Allah saja je tu nak uji kite, nak tengok sejauh mane kita usaha. InsyaAllah, kalau kite teruskan berysaha ngan tekun, DIA akan tolong kita jugak satu hari nanti. 



Kesimpulannya: Belajar la selagi korang mampu. Sebabnye belajar ni kan dituntut dalam Islam. Kalau kita tak de ilmu, tak ke mana nye kita ni. Hehe.





Ada fatwa mengatakan bahawa: 


” اُطْلُبِ الْعِلْمَ مِنَ الْمَهْدِ إِلَى اللَّحْدِ”

Yang bermaksud : Tuntutlah ilmu dari semenjak buaian hingga ke liang lahad.





Renung2kan la dan selamat membaca ye!. Hehe.

3 comments:

Aefa Aerisya said...

sy slalu bgun awl2 sbb sejam yg pertama tu sy kena cope dgn mate yg ngantuk n motivasi diri dulu huhu

Ziera Ieyah said...

bgus la yu aefa...skang ni zira susah tol nak bgun pagi...jam loceng kiri kanan pun da xleh nk bgunkan zira..hehe xtau la nape.

Aefa Aerisya said...

wah.. ni kena siram gn air ni kalo xnak bngun hikhik