Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Saturday, December 31, 2011

Study Last Minute?? Boleh Ke?!


Alamak!! Lagi seminggu je da nak exam, tapi korang tak start lagi study pape. Takpe2…jangan risau. Entri kali nie zira nak kongsikan sikit tips untuk korang2 yang nak amek pekse tak lame lagi oke.

1) Relax
  • First sekali, korang kena try relax kan diri korang tu. Tarik nafas kuat2, tahan kejap dan hembus laju2. Tarik nafas lagi, tahan dan hembus sekuat hati. Hehe. Jangan nerbes sangat. Nak belajar last2 minute camni pun ade strategi nye. So, korang leh la plan pe korang nak buat dan make sure korang follow plan korang tu. Jangan buat je plan tapi tak ikut.


2) Pikir positif je. Yang negatif2 tu tolak jauh-jauh
  • Tanamkan dalam diri korang tu dan yakin yang korang boleh buat. Tulis “Yeaah Aku Boleh!!” besar2 pastu tulis korang nye azam pastu tampal kat area yang korang selalu study tu. Nanti time korang nak study, bile korang tengok je ayat2 yang korang tampal tu otomatiknye korang akan rase lebih semangat nak study taw. Tak caye?? Haa try la buat.

     3) Buat ulangkaji taip ari
  • Yela da name pun "study week" kan. Bukan Holiday week ke Vacation Week. So, Gune kan la spenuhnye masa yang ade tu. At least study la 6jam sehari. 2jam time pagi, 2jam time petang, pastu sambung ag 2 jam time malam.  Tak sampai separuh ari pun kan. Jangan tunggu esok nak exam baru nak start carik buku ye. 

     4) Tido awal
  • Tido awal tapi dengan niat bangun waktu sepertiga malam untuk study. Pas da bangun tu, buat dulu solat Tahajud 2 rakaat pastu buat sekali solat Hajat mintak kat Allah moge dilapangkan dada korang mudah2an senang nak masuk ilmu tu. Pastu korang leh la sambung study sampai subuh.

     5) Jaga kesihatan
  • Haa yang ni pun penting jugak taw. Jangan lak korang bantai study 24 jam sampai lupa nak makan. Nanti kang da kena gastrik, sakit perut guling2 da tak leh nak amek exam. Haa kan da susah tu. Ish ish ish...

    6) Fokus pada benda yang penting aje
  • Tinggal-tinggalkan la kejap aktiviti gossip, sembang-sembang ala Mak Joyah korang tu, tak payahla melayan movie sampai ke pagi, shopping sane sini. Berenti2 kan la sekejap aktiviti2 camtu wat sementara. Nanti da abes exam korang nak bantai wat apepun tak pe. Sekarang nie, korbankan la sikit mase enjoy korang tu. Nanti yang berjaya korang jugak, ye tak?? Hehe.

Zira pun bukan pandai mane, sekadar nak berkongsi je ngan korang. Kalau kite berusaha InsyaAllah boleh berjaya. Allah sayang hamba-hambaNYA yang rajin berusaha taw.


p/s: Ape lagi yang dok termenung tu, da2 gie off laptop cepat. Gie study sane. Hehe.


Entri besday untuk kakak tersayang!

Assalamualaikum....


My dear sis,
* Rozaliza *
since today is your birthday,
i create a special entry for you,
Hehe.
Nothing special actually
i just want to wish you....







A special wishes for you:

A lot of things have changed,
Throught the years
But there's something
That'll always be the same.
It's the special bond we share,
That keep us close
No matter where we are
Wishing you a very
"Happy Birthday" 
with lots of love.



  


Happy birthday my dear sis!!
I love you a lot.
Hope you will happily always with your beloved husband and your lovely son



P/S: agak-agak bile saya nak dapat anak buah lagi yee. Hehe.  ^_____^

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday #4: Mengidam nak makan J.Co Lagi. ^______^




 Tak tau ape kebende tu Wordless Wednesday?? 
Tekan Sini Laju-Laju oke.

Tuesday, December 27, 2011

Aktiviti Menternak Lemak Di Malam Hari Lagi & Lagi... (Part 2)



Salam sumer...
maaf la ye lambat hapdet pasal entri yang ni, maklum la zira baru je balek uma kan, dok melayan anak2 buah yang makin nakal hari ke hari tu, mau sakit jantung ngan darah tinggi di buatnye melayan diorang taw. Huhu. Pastu ngan uma makcik ade kenduri semalam...nie baru la sempat nak melayan blog kesayangan. Hehe. Layaaan kan jela story dibawah ni yee. 


mama-rep kami MIRA yang garang tapi baik hati. Hehe.


Sempat lagi tu posing ngan kek. Hehe.


Setrusnya sesi makan dan makan. 
Nie part paling besh sebab makan KFC. Hehe. Faveret zira tu. 

peace yaww!!!

yang dok buat peace tu Aefa, orang sarawak. sian dia tak boleh balek cuti study week ni sebab rumah dia jauh sangat. tak pe ye aefa, t luse saya balek saya teman awak oke. 

both of them are taken oke. Hehe.




Grrrr!!! 


 Haa yang nie gambar zira ngan Cik Intan.. Tak sangka zira de kawan sekelas yang blogger jugak, feymes lak tuh. Follower dia pun mau dekat 6k tu. Arapnye satu ari nanti zira boleh ikut jejak dia. Hehe.

Gambar tak bape terang sebab cermin tu xcantek. Aisshh spoil gambar taw.




ini dia classmate zira yang cun2...Hehe. Diaorang memang pantang kamera depan mata, macam2 gaya terkeluar. Siap ngan miss2 sekali berposing sakan. Hehe. 







Akhir kata:
sayang korang2 ngan miss sekali. Korang memang sporting abes. 

Monday, December 26, 2011

Entry khas untuk encik buah ati :D

Cet tak boleh blah betol siap ade entri khas gitu untuk encik buah ati, padahal si dia tak de lah rajin mane nak jenguk blog zira tiap ari kan kihkihkih. Tapi pedulik hape nak jugak wat entri nie khas untuk dia. Sebab apee?? Hehe malu la nak cakap tapi nak cakap jugak la. Hehehe *ketawa sopan*  

Oke sebenarnye ari isnin nie, 26 Disember 2012 bersamaan 1 Safar 1432 merupakan tarikh yang amat bermakna buat zira. Hehe. Sebabnye tarikh ni pada setahun lepas adalah tarikh spesel di mana zira dilamar orang. Epp jangan salah sangka yee, bukan dilamar yang nak kawen tu, nie dilamar jadik buah ati. Hehe. 

Wat korang2 yang lain tu yang rase2 entri ni agak memualkan tekak korang leh terus scroll laju2 ke bawah ea. Hehe. Dan encik buah ati, sila jangan sediakan tisu satu kotak ye sebelum teruskan membaca.  Hehe.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V


encik buah ati sila teruskan membaca ye 
oke. korang2 leh stop scroll kat sini je
takut t korang rase mual tengok entri seterusnye

.
.
.
.
.
.
.

Hehe. Degil jugak nak baca ea.
Lantak korang la. 
Kalau muntah kaler ijau t zira tak tau ye.

.
.
.
.
V

taraa!!

sila klik untuk kejelasan yang nyata


tak nampak jugak??
takpe2... meh zira kasik close-up sket kat sini oke.

klik sini untuk kejelasan yang nyata

Haa nampak da tak
bait2 chenta untuk awak encik buah ati??
hehehe


encik buah ati...
ini aje yang mampu saya bagi kat awak
takde emas ataupun permata
takde intan ataupun berlian 
takde mercedes ataupun lamborghini
takde rolex  mahupun roscani
cume kaseh sayang yang tulus aje saya mampu bagi
*ceewaah ayat tak boleh blah betol kan*
kihkihkih terharu tak?? da2 kesat air mata tu...segan jek orang tengok :P
tak sangka da setahun hubungan kite kan
arapnye ia berkekalan la sampai ke akhirnye


" selamat ari anniversary ye encik buah ati








p/s: encik buah ati....terharu tak?? Hehe. 

Friday, December 23, 2011

Penantian yang tak sia-sia

Salam sumer....

Hari nie rase syok sanad-sanad *sangat2. Sebabnye ari ni la ari terkahir yang sangat membahagiakan. Ari terakhir minggu kuliah dan makne nye ari terkahir sebelum bermulanye final. Hehe. Tadi pun baru je abes jawab 2 test. Tak tau la merepek ape kat kertas test tadi, sebabnye kepala hotak sumer pikir nak balek je skang nie. Hehehe maap ye lecturer2 sumer kalau tulisan saya macam ulat gonggok..lipas kudung..ular sawa..sebab keluar da tulisan malas. Hehehe. Zira stop sampai sini jela, sebab nak gie mandi, jap lagi nak kuar, gie jalan2 ngan housemate tersayang before balek esok. Hehe. 



wat sumer yang beragama kristian zira ucapkan "Merry Christmas" ye
dan yang korang2 yang lain tu stat pasang azam tahun baru k
tak lama je lagi nie.




p/s: tak sabar nak balek esok. :)  *OkdahBai. 

Thursday, December 22, 2011

Aktiviti Menternak Lemak Di Malam Hari Lagi & Lagi... (Part 1)

Assalamualaikum...

Malam nie wat kali yang ke-tiga nye kelas zira wat lagi jamuan makan. Biasalah da ujung2 semester ni kan, aktiviti makan memng perkara wajib. Hehe. Dan tu maksudnye berat zira akan bertambah lagi 3kg. OMG!!. Tidaaaaakkk.... Cet, padahal dalam ati seronok tak hengat sebab dapat makan. Kehkehkehkeh. 


Suprise!!
Miss kami yang comel. purak-purak terkejut tapi tetap maintain kiut kan.



 Sayang miss sanad-sanad. Hehe. Time kaseh miss atas sumer tunjuk ajar miss selame ni.
Jasamu ku kenang sampai akhir hayat. Ceewaaaahh. 



Sekian....
Sampai sini je entri malam nie. 
Nanti esok zira hapdet lagi. 
Nie nak sambung study. 
Sok ade 2 test. Huhu.
Doakan zira oke. 

Wordless Wedenesday #3: Duit kertas + syiling baru macam duit main Saidina.

Tuesday, December 20, 2011

Alahai rabun oh rabun!!

Sape kat sini ade penyakit rabun?? angkat keyboard. angkat tangan. Hehe. Actually hari nie zira nak kongsi sikit pengalaman yang zira nie da pakia spek since zira sekolah rendah lagi. Lame kan. bangun-bangun tido je terus teraba-raba carik spek. 24/7 xpenah tanggal. Spek tu da cam aset penting da, "ibarat tiada spek siapa lah aku" ceewaah berfalsafah la plak kan. 

Eeh nie cerita betol oke. Zira tak tipu taw, zira start pakai spek sejak darjah 3 je darjah 2 gitu. Entah tak ingat. Haa nampak tak betapa da berabad nye zira da bergelumang ngan dunia spek ni sampai tak ingat da bila.


At last, mase kat kelas tadi dok borak2 ngan classmate dia pun kongsi la beberape tips camner nak kurangkan power rabun nie. Tips nie untuk sape2 yang nak aje okeyh. Yang tak nak bace...sila abaikan dan terus scroll laju-laju sampai bawah. 

  • makan carrot banyak-banyak sebab carrot banyak vitamin A. Even tak boleh 100% sembuhkan rabun korang tu, at least ia boleh membina pigment untuk penglihatan yang lebih baik waktu malam. 
  • jangan suke tengok tv atau laptop korang dekat2. At least kena jauh 2 meter. kalau nak bace buku at least 40cm. 
  • jangan baca kat tempat yang malap atau gelap. konon2 nak baca ala candle light dinner, xpayah. lupekan je niat korang tu. 
  • jangan pandang tepat ke arah cahaya especially matahari. Even korang pakai rayban pun, tak payah nak tengok even nak jeling pun tak payah. korang cume akan wat mata korang jadik lagi sakit je nanti.

okeyh yang nie zira dapat info dari encik buah ati, dia kata gie tadah air dalam mangkuk, pastu biarkan berembun semalaman, pastu esok pagi subuh-subuh gie amek air yang dah diembunkan tu sapu kat mata sambil selawat banyak2. Petua nie dia kata bos dia da wat, menjadik. tapi zira tak wat pun sebab cakap ngan dia takut nak bangun pagi2 kuar rumah la, nanti habuk masuk dalam air la *padahal malas nak bangun pagi2 buta. Hehe.* 

Petua yang nie pulak zira ade terbaca satu artikel nie tapi tak ingat kat site mane, hehe sory tuan punye info. Dia kata time nak mandi pagi2 tue korang guna shower kan, and then time air jatuh dari ubun-ubun kepala korang tu korang akan automatik tutup mate kan tapi esok jangan tutup. diulangi JANGAN tutup mata korang tu. Biarkan aje masuk mengalir kat mata, selawat dalam hati mintak di terangkan mata korang. InsyaAllah mata tak mudah rabun.


So, wat korang2 yang tak rabun tu, jagalah mata korang baik2 ok kerana sesungguhnya mata ialah anugerah Tuhan yang paling berharga. dan wat korang2 yang da rabun cam zira nie percayalah...anda mampu mengurangkannya. Hehe.



Sekian, tips untuk hari ini.
Esok2 datang singgah lagi.

Monday, December 19, 2011

Tips menghilangkan ke'stress'an yang melanda diri.

Assalamualaikum...



Minggu ni memang siyesly zira bizi sangat-sangat. Tah la tak tau kenapa lecturer kat unibersiti zira nie suke sangat wat test ujung-ujung camni. Dugaan kan. (-.-")  Sumer orang da hepy pikir nak balek, jumpe family, sanak sedara, jumpe buah ati tapi zira still dok termangu kat sini study...study...dan study. bayangkan jela, minggu nie je da ade 5 test. pagi tadi baru lepas satu test ngan satu presentation. so, another 4 to go. Chaiyook!! Chaiyook!! Haha. Saje nak tenangkan diri, padahal dalam ati geram bukan main, meronta-ronta nak balek. Hehe. So, memandangkan korang-korang sumer pun bizi ngan hal masing-masing...darah dalam badan sumer da beku sebab terlalu stress kan?? kan?? kan?? So, kat sini zira nak kongsi sikit tips-tips camne nak ilangkan stress. 

1) Dengar Muzik
  • Bile korang rase-rase cam darah da nak naik kat kepala tu, gie on korang nyer radio takpun bukak je lagu-lagu yang penuh kat memory fon atau lappy korang tue dan dengar lagu-lagu faveret korang. Tak kesahla faveret korang tu balada ke, rock ke, tak pun metal pun okay je asalkan lagu tu korang suke dengar. Tapi kalau zira suke dengar lagu yang bernada perlahan, sebab bile dengar lagu camtu kompem watkan zira ngantok pastu terus tido. Bgun tido t kompem da tak stress da. Hehe.
2) Baca Novel
  • Memang hobi zira dari kecik ag bace buku, so tak kire la buku jenis ape pun kompem zira layan. Hehe. Sebab bagi zira bila baca buku nie something yang tenangkan jiwa. Kite bukan je leh tambah ilmu tapi leh jugak layan feeling ape. Besh. Hehe.
3) Gie Jalan-Jalan 
  • Gie jalan-jalan nie tak semestinya gie bercuti kat pulau ye. Korang leh jek gie jalan mane-mane tempat yang korang rase best, cam gie taman bunga ke, gie taman rama-rama ke, taman buaya pun leh. Hehe. Tapi make sure korang tak gie shopping mall sebab nanti kalau korang da dok rambang mata nak beli itu beli ini, balek uma makin tambah stress sebab menyesal li barang-barang yang tak brape penting pun.
4) Tepon Buah Ati
  • Okeyh ni la masanye nak tengok korang nye buah ati ni caring ke tak. Tak caye?? cube korang try membebel kat si dia laju-laju cakap pasal problem korang tengok ape respon dia. Kalau dia wat muke seposen atau cakap "takpe la, da jangan pikir lagi" tu tandanye dia malas da nak dengar bebelan korang. Hehehe. 
5) Jerit Sekuat Ati
  • Make sure before korang nak jerit tu takde orang kat sekitar tu, kang tak pasal-pasal ade yang kena baling ngan penyapu ngan jiran sebelah uma plak kang. Tapi kalau nak lagi best korang leh gie mane-mane shopping mall terdekat, masuk kat k-box, bayar singgit pastu pilih lagu nada tinggi, pastu nyanyi kuat-kuat sampai tercabut anak tekak. kompem takde sape leh marah korang sebab nyanyi kuat-kuat camtu.
6) Online
  • Cara paling best dan boleh wat korang lupe korang nye problem ialah dengan beronline selama mungkin. Tapi jangan lak korang layan benda-benda terlarang mase dok on9 tu, korang leh je gie youtube tengok maharaja lawak mega ke, gie men game masak-masak kat facebook korang, takpun korang leh hapdet korang nye blog.
So, setiap orang ade cara sendirik kan nak handle stress masing-masing. mungkin ade setengah orang yang prefer bersukan, men bola ke men badminton ke, takpun gie tengok wayang ke. Tak kesah la ape pun cara korang tapi cara yang paling mujarab sekali, berdoa kat DIA mintak di permudahlkan segala urusan, banyakkan baca Al-Quran pastu selawat banyak-banyak. 

p/s: share-share la korang nye cara lak kan. Hehe. 



Time kaseh sudi bace. ^_____^

Friday, December 16, 2011

Having a "makan-makan" with classmate

Assalamualaikum....

Dalam kesibukan menghadapi minggu terakhir nie dengan nak siapkan sumer assignment-assignment yang menggunung, ngan test yang berderet-deret tu, pastu ngan nk wat presentation nye ag, sempat lagi zira ngan dak-dak kelas gie jalan-jalan konon-konon nye nak relax kan minda. Hehe. Lagipun semalam satu ari suntuk kitorang tak ade kelas, so kiteorang pun decide nak gie jalan-jalan. Hehe. Bukan nak shopping pe pun, saje nak jalan-jalan cuci mata. Maklum la..da ujung-ujung sem ni,  poket pun da tak berapa nak berisi da. Hehe. So,Korang layan kan jela okeyh. 




jenjalan bawah terik mentari.
konon-konon nak sunburn
*bajet macam pelancong* 
Hehe.





pastu, malam tu de jamuan makan-makan untuk budak-budak kelas. so, kiteorang ngan tak balek uma  nye, terus datang bawak perut yang lapar. Hehe. 


antara makanan yang disediakan
simple but kenyang.



aksi-aksi makan mereka yang pelbagai. Hehe.




 Antara pensyarah-pensyarah yang hadir. *walaupun sumer bukan la pensyarah yang mengajar kiteorang tapi kehadiran mereka di alu-alukan jugak. Tankz to all lecturer yang sudi hadir memeriahkan majlis ye.  




siap bawak tupperware bekas tembikai letak depan dia tu ha. 
hehe
okeyh yang nie housemate zira
tankz sebab sanggup kawan ngan zira 
walaupun zira selalu moody-moody
selalu tido tendang-tendang korang. hehe.
pape pun zira sayang orang taw. 




Bile perut da kenyang, ape lagi... zira pun mula la snap sane snap sini.
Dan nie semua antara kawan-kawan zira yang kat sini.
mereka la teman, 
mereka la kawan.
kawan bergaduh itu la mereka
teman bergelak tawa itula jua
let's frenz forever okeyh. ^___^


4 dara pingitan yang versi sopan


3 awek - awek pingitan versi rock 
ehh rock ke?? Hehe.

okeyh yang ni kawan baik zira *fara*
kiteorang da kenal dari mase amek diploma kat segamat lagi
 & she's the one yang selalu dengar zira merungut, membebel, mengkomplen 
dengan sabarnye
(hehe tankz fara sebab sudi dengar semua bebelan aku)


* peace*

 cik intan


cik fara & cik izan

 cik ida & cik aefa


antara awek-awek cun wakil kelas 4B yang datang



the whole class 4A & 4B



Tankz sudi baca repekan zira. ^_____^
Sekian Terima Kaseh.

Sunday, December 11, 2011

Rombongan Merisik Part 2



Assalamualaikum....

seminggu dua yang lepas, zira da cite kan pasal rombongan merisik bakal kakak ipar zira nie tapi tak sempat nak menghapdet banayak kan. Sebabnye aritu da penat sangat + malas nak mem'bluetooth' gambar-gamabr. Hehe. So, entry kali nie zira tak nak membebal panjang. Korang layankan je la okeyh.


okeyh, gambar yang pertama nie di snap dari tempat duduk zira.yang tengah kusyuk drive tu ayah zira dan yang sebelah tu akak zira yee. mak nek kete lagi satu ngan abang. Huuhuu masa nie ngah pening pusing-pusing carik jalan, zira ngan akak zira lagi satu leh plak men snap-snap pic kan. Hehe.




nie la dy akak zira yang sebok dok suruh snap gambar dia banyak-banyak. Sampai memori phone nie penoh ngan gambar dia je.



Okay, yang baju ijau ala cerah-cerah hensem-hensem tu ayah zira ye. Ayah pengantin perempuan, *eeh bakal pengantin* yang paling ujung kat depan tv tu ha bersebelahan nya tue pakcik pihak perempuan. Pastu yang kacak berkaca mata sambil tunduk ke karpet yang malu-malu kucing tu abang zira. Hehe. Yang nie upacara berbincang + merisik-risik sedang berlaku. Siap berpantun-pantun ngan bersyair bagai. Hehe. Okay yang tu tipu. Tapi ade satu benda yang wajib yang pihak kami kena bawak, yang mana pihak perempuan mintak bawakan tepak sirih dan kalau orang yang paling tua dalam keluarga belah perempuan terima tepak tu, tandanya risikan kami diterima. Yang nie kata nya adat orang jawa. Ikut jela kan. Hehe.                                       
Tengok tu, caye tak zira cakap. Tak sudah-sudah gambar akak zira nek lagi kan. 




Acara sarung menyarung cincin. Yang baju biru tu mak zira dan yang baju kuning yang dok senyum lebar tu mak belah perempuan ye.


Dan akhir sekali, jeng jeng jeng. Haa cun tak?? Cun tak?? Yang nie tak leh amek, abang zira da cop. Hehe. Tak sabar nak tengok abang zira yang sorang tu nek pelamin. Mudah-mudahan dipercepatkan jodoh mereka kan. Amin~