Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Monday, December 19, 2011

Tips menghilangkan ke'stress'an yang melanda diri.

Assalamualaikum...



Minggu ni memang siyesly zira bizi sangat-sangat. Tah la tak tau kenapa lecturer kat unibersiti zira nie suke sangat wat test ujung-ujung camni. Dugaan kan. (-.-")  Sumer orang da hepy pikir nak balek, jumpe family, sanak sedara, jumpe buah ati tapi zira still dok termangu kat sini study...study...dan study. bayangkan jela, minggu nie je da ade 5 test. pagi tadi baru lepas satu test ngan satu presentation. so, another 4 to go. Chaiyook!! Chaiyook!! Haha. Saje nak tenangkan diri, padahal dalam ati geram bukan main, meronta-ronta nak balek. Hehe. So, memandangkan korang-korang sumer pun bizi ngan hal masing-masing...darah dalam badan sumer da beku sebab terlalu stress kan?? kan?? kan?? So, kat sini zira nak kongsi sikit tips-tips camne nak ilangkan stress. 

1) Dengar Muzik
  • Bile korang rase-rase cam darah da nak naik kat kepala tu, gie on korang nyer radio takpun bukak je lagu-lagu yang penuh kat memory fon atau lappy korang tue dan dengar lagu-lagu faveret korang. Tak kesahla faveret korang tu balada ke, rock ke, tak pun metal pun okay je asalkan lagu tu korang suke dengar. Tapi kalau zira suke dengar lagu yang bernada perlahan, sebab bile dengar lagu camtu kompem watkan zira ngantok pastu terus tido. Bgun tido t kompem da tak stress da. Hehe.
2) Baca Novel
  • Memang hobi zira dari kecik ag bace buku, so tak kire la buku jenis ape pun kompem zira layan. Hehe. Sebab bagi zira bila baca buku nie something yang tenangkan jiwa. Kite bukan je leh tambah ilmu tapi leh jugak layan feeling ape. Besh. Hehe.
3) Gie Jalan-Jalan 
  • Gie jalan-jalan nie tak semestinya gie bercuti kat pulau ye. Korang leh jek gie jalan mane-mane tempat yang korang rase best, cam gie taman bunga ke, gie taman rama-rama ke, taman buaya pun leh. Hehe. Tapi make sure korang tak gie shopping mall sebab nanti kalau korang da dok rambang mata nak beli itu beli ini, balek uma makin tambah stress sebab menyesal li barang-barang yang tak brape penting pun.
4) Tepon Buah Ati
  • Okeyh ni la masanye nak tengok korang nye buah ati ni caring ke tak. Tak caye?? cube korang try membebel kat si dia laju-laju cakap pasal problem korang tengok ape respon dia. Kalau dia wat muke seposen atau cakap "takpe la, da jangan pikir lagi" tu tandanye dia malas da nak dengar bebelan korang. Hehehe. 
5) Jerit Sekuat Ati
  • Make sure before korang nak jerit tu takde orang kat sekitar tu, kang tak pasal-pasal ade yang kena baling ngan penyapu ngan jiran sebelah uma plak kang. Tapi kalau nak lagi best korang leh gie mane-mane shopping mall terdekat, masuk kat k-box, bayar singgit pastu pilih lagu nada tinggi, pastu nyanyi kuat-kuat sampai tercabut anak tekak. kompem takde sape leh marah korang sebab nyanyi kuat-kuat camtu.
6) Online
  • Cara paling best dan boleh wat korang lupe korang nye problem ialah dengan beronline selama mungkin. Tapi jangan lak korang layan benda-benda terlarang mase dok on9 tu, korang leh je gie youtube tengok maharaja lawak mega ke, gie men game masak-masak kat facebook korang, takpun korang leh hapdet korang nye blog.
So, setiap orang ade cara sendirik kan nak handle stress masing-masing. mungkin ade setengah orang yang prefer bersukan, men bola ke men badminton ke, takpun gie tengok wayang ke. Tak kesah la ape pun cara korang tapi cara yang paling mujarab sekali, berdoa kat DIA mintak di permudahlkan segala urusan, banyakkan baca Al-Quran pastu selawat banyak-banyak. 

p/s: share-share la korang nye cara lak kan. Hehe. 



Time kaseh sudi bace. ^_____^

No comments: