Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Saturday, December 31, 2011

Study Last Minute?? Boleh Ke?!


Alamak!! Lagi seminggu je da nak exam, tapi korang tak start lagi study pape. Takpe2…jangan risau. Entri kali nie zira nak kongsikan sikit tips untuk korang2 yang nak amek pekse tak lame lagi oke.

1) Relax
  • First sekali, korang kena try relax kan diri korang tu. Tarik nafas kuat2, tahan kejap dan hembus laju2. Tarik nafas lagi, tahan dan hembus sekuat hati. Hehe. Jangan nerbes sangat. Nak belajar last2 minute camni pun ade strategi nye. So, korang leh la plan pe korang nak buat dan make sure korang follow plan korang tu. Jangan buat je plan tapi tak ikut.


2) Pikir positif je. Yang negatif2 tu tolak jauh-jauh
  • Tanamkan dalam diri korang tu dan yakin yang korang boleh buat. Tulis “Yeaah Aku Boleh!!” besar2 pastu tulis korang nye azam pastu tampal kat area yang korang selalu study tu. Nanti time korang nak study, bile korang tengok je ayat2 yang korang tampal tu otomatiknye korang akan rase lebih semangat nak study taw. Tak caye?? Haa try la buat.

     3) Buat ulangkaji taip ari
  • Yela da name pun "study week" kan. Bukan Holiday week ke Vacation Week. So, Gune kan la spenuhnye masa yang ade tu. At least study la 6jam sehari. 2jam time pagi, 2jam time petang, pastu sambung ag 2 jam time malam.  Tak sampai separuh ari pun kan. Jangan tunggu esok nak exam baru nak start carik buku ye. 

     4) Tido awal
  • Tido awal tapi dengan niat bangun waktu sepertiga malam untuk study. Pas da bangun tu, buat dulu solat Tahajud 2 rakaat pastu buat sekali solat Hajat mintak kat Allah moge dilapangkan dada korang mudah2an senang nak masuk ilmu tu. Pastu korang leh la sambung study sampai subuh.

     5) Jaga kesihatan
  • Haa yang ni pun penting jugak taw. Jangan lak korang bantai study 24 jam sampai lupa nak makan. Nanti kang da kena gastrik, sakit perut guling2 da tak leh nak amek exam. Haa kan da susah tu. Ish ish ish...

    6) Fokus pada benda yang penting aje
  • Tinggal-tinggalkan la kejap aktiviti gossip, sembang-sembang ala Mak Joyah korang tu, tak payahla melayan movie sampai ke pagi, shopping sane sini. Berenti2 kan la sekejap aktiviti2 camtu wat sementara. Nanti da abes exam korang nak bantai wat apepun tak pe. Sekarang nie, korbankan la sikit mase enjoy korang tu. Nanti yang berjaya korang jugak, ye tak?? Hehe.

Zira pun bukan pandai mane, sekadar nak berkongsi je ngan korang. Kalau kite berusaha InsyaAllah boleh berjaya. Allah sayang hamba-hambaNYA yang rajin berusaha taw.


p/s: Ape lagi yang dok termenung tu, da2 gie off laptop cepat. Gie study sane. Hehe.


4 comments:

Aefa Aerisya said...

xboley nk relax.. sok new year... mcm terlebih excited. ahaha

yana lyana said...

jangan amalkan study last minit tau dik..takot tak menyempat nak habeskan semua..:)

happy new year!

miralily said...

err masalahnye...ko house8 aq dan bile house8 ko yng len bkk lappy...ko join...contoh terdekat adelah..movie misteri jalan lame...what the heck??damn...hahaha

Ziera Ieyah said...

mira: hehe tu cume brenti rehat kan minda je.hehe xleh la nk study je 24 jam kn..