Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Tuesday, December 20, 2011

Alahai rabun oh rabun!!

Sape kat sini ade penyakit rabun?? angkat keyboard. angkat tangan. Hehe. Actually hari nie zira nak kongsi sikit pengalaman yang zira nie da pakia spek since zira sekolah rendah lagi. Lame kan. bangun-bangun tido je terus teraba-raba carik spek. 24/7 xpenah tanggal. Spek tu da cam aset penting da, "ibarat tiada spek siapa lah aku" ceewaah berfalsafah la plak kan. 

Eeh nie cerita betol oke. Zira tak tipu taw, zira start pakai spek sejak darjah 3 je darjah 2 gitu. Entah tak ingat. Haa nampak tak betapa da berabad nye zira da bergelumang ngan dunia spek ni sampai tak ingat da bila.


At last, mase kat kelas tadi dok borak2 ngan classmate dia pun kongsi la beberape tips camner nak kurangkan power rabun nie. Tips nie untuk sape2 yang nak aje okeyh. Yang tak nak bace...sila abaikan dan terus scroll laju-laju sampai bawah. 

  • makan carrot banyak-banyak sebab carrot banyak vitamin A. Even tak boleh 100% sembuhkan rabun korang tu, at least ia boleh membina pigment untuk penglihatan yang lebih baik waktu malam. 
  • jangan suke tengok tv atau laptop korang dekat2. At least kena jauh 2 meter. kalau nak bace buku at least 40cm. 
  • jangan baca kat tempat yang malap atau gelap. konon2 nak baca ala candle light dinner, xpayah. lupekan je niat korang tu. 
  • jangan pandang tepat ke arah cahaya especially matahari. Even korang pakai rayban pun, tak payah nak tengok even nak jeling pun tak payah. korang cume akan wat mata korang jadik lagi sakit je nanti.

okeyh yang nie zira dapat info dari encik buah ati, dia kata gie tadah air dalam mangkuk, pastu biarkan berembun semalaman, pastu esok pagi subuh-subuh gie amek air yang dah diembunkan tu sapu kat mata sambil selawat banyak2. Petua nie dia kata bos dia da wat, menjadik. tapi zira tak wat pun sebab cakap ngan dia takut nak bangun pagi2 kuar rumah la, nanti habuk masuk dalam air la *padahal malas nak bangun pagi2 buta. Hehe.* 

Petua yang nie pulak zira ade terbaca satu artikel nie tapi tak ingat kat site mane, hehe sory tuan punye info. Dia kata time nak mandi pagi2 tue korang guna shower kan, and then time air jatuh dari ubun-ubun kepala korang tu korang akan automatik tutup mate kan tapi esok jangan tutup. diulangi JANGAN tutup mata korang tu. Biarkan aje masuk mengalir kat mata, selawat dalam hati mintak di terangkan mata korang. InsyaAllah mata tak mudah rabun.


So, wat korang2 yang tak rabun tu, jagalah mata korang baik2 ok kerana sesungguhnya mata ialah anugerah Tuhan yang paling berharga. dan wat korang2 yang da rabun cam zira nie percayalah...anda mampu mengurangkannya. Hehe.



Sekian, tips untuk hari ini.
Esok2 datang singgah lagi.

5 comments:

intanurulfateha said...

zira, ifan ckp kan, kalau nak mata oke, tengok hutan lame lame. tgk kawasan yg menenangkan macam pokok3 kat hutan. tp hati hati, takut ternampak ghimau huhu

tp betul, kwn die buat cmtu sbb ruma die kt felda, blkng ruma byk pokok. so pg3 tgk pokok pastu skang mate da ok. x payah pakai spek langsung !

Pen Biru said...

salam kenal.bagus gak petua ni.mmg susah hidup sbg manusia spek

Anonymous said...

y pnting brusaha k..insyaAllah leh sembuh rabun 2.. :-) -mrE

Ziera Ieyah said...

pen biru: salam perkenalan. susah kan pakai spek ni. kadan2 rase cm org buta kan..hehe.

intan: da slalu sgt tgk pokok da, tp lame2 cm mls hehehe.

Aefa Aerisya said...

zira.. g tanam rumput2 hijau kat depan umah tu.. bagus tok mata.. tgk pepagi tau..