Followers

Meh Klik Sini Ramai-Ramai ^____^

KLIK SINI TIAP KALI SINGGAH YE!!

Saturday, April 9, 2011

tolong!! aku nak pengsan..

salam semua...arini aku nak share satu cite yang boleh wat korang pengsan guling2 punye..
so sebelom korang nak baca cite ni, 
korang pekse dulu denyutan nadi korang ok ke x, 
kalau rase2 korang de sakit jantung ke, lemah semangat ke..
tolong jangan bace cerita ni!!
epp degil jugak nak bace eh??
okay tp kalau jantung korang rase nak tercabut pas bace entry ni, aku xmo bertanggungjawab ea...


korang tau tak yang korang leh "bertunang tanpa korang sedar"?
Ber"tunang" tanpa sedar?? eh leh ke camtu?? jawapannya adalah bulih.. tapi kenapa lak leh jadik camtu kan..so kamoo sumer sebenarnye dah bertunang bila korang dalam situasi sebegini:

boyfren korang cakap nak jadikan korang isteri beliau (xkire la istri no 2 ke 3 ke kan) (^_^) dan korang pun kata "ya, yes!! yabedabedu, okay" atau ape pun yang boleh di istilahkan sebagai setuju.. tapi saat tu mak bapak korang takde kat situ..yela time korang dok gayut kat tepon lame2 ngan buah ati korang tu, of course la korang gie dok senyap2 kat bilek, guling2 atas katil sambil pelok teddy bear kan, xkan la korang nak ajak parents u all join skali kan??kan??.. :p

Menurut hukum fiqh, apabila seseorang lelaki itu menyatakan hasrat untuk memiliki seorang pompuan, dan pompuan itu menyetujui cadangan itu, maka mereka sudah bergelar pasangan tunang.

tak kesah la time laki tu cakap nak jadikan korang isteri tu time kat dalam tepon ke, kat tepi pantai ke, time ngah layan korang gie shopping ke.. asalkan si pompuan tersebut bersetuju, maka jadilah ia pasangan tunang kepada lelaki tersebut..

so, bile korang jadik tunangan orang tanpa sedar, dan ade lelaki lain yang datang meminang..hukumnye haram.

eeh bukan patutnye bertunang tu time orang laki datang ramai2 2 bas, bawak barang2 hantaran, pastu de sesi berpantun2 tu ke??jawapannya, tidak. itu cume adat sebagai orang melayu je, bukan dari segi hukum Islam okay.

eeh tapi bukan ke patutnye time bertunang tu kena ada mak bapak sekali??jawapannya sekali lagi tidak. ini kerana mengikut hukum syarak, apabila seorang pompuan itu sudah akil baligh, sudah cerdik dan boleh membuat keputusan sendiri, dan sudah boleh membezakan mana yang betol & salah, dia sudah boleh dianggap bertunang apabila berada dalam situasi seperti di atas. Tapi kalau pompuan tu tak baligh ag(baru darjah 2 maybe), atau pompuan tu tak waras (tak boleh berfikir ngan betol@gila), so wali si pompuan itu diperlukan untuk menjawab pinangan tersebut.


aku rasa majoriti pasangan kapel skang mesti de bincang2, konon2 nak melamar si buah ati jadik pasangan isteri korang kan dan pasangan korang pun akan jawab "setuju" kan..so, kesimpulannya korang da pun jadik "tunang" kepada pasangan korang tu... haaaa...ayokk xtau, skang korang da jadik "tunangan tanpa sedar" kepada pasangan korang.. tapi rase2nye sebelom2 ni da bape ramai pasangan korang cakap camtu kat korang? 2, 3, 5, 10?? (-_-')

sure korang ternganga pas bace entri ni kan...haa tu la kan da pesan tadik sape2 yang de sakit jantung, lemah semangat, longgar lutut, jangan bace cite ni..skang tengok pe da jadik...aku xmo tanggungjawab taw..hehehehe



notakukukaki: so, status korang skang single @ engaged?? hehehe :D





1 comment:

cendawanpink said...

hehee..da btunang gak eaa..:D
cendawanpink pon kire da btunang 4 taun la..ahahaa..lawak je kn..:P